ISO 22000 System zarządzania bezpieczeństwem żywności
ISO 22000 jest to międzynarodowa norma, określająca wymagania dla systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, która ujednolica tryb postępowania w tym zakresie. Zawiera wymagania dla przedsiębiorstw biorących udział w łańcuchu żywnościowym. Norma jest zatem skierowana do producentów żywności, hurtowników, detalistów spożywczych oraz branży hotelarskiej/restauracyjnej oraz firm powiązanych, na przykład takich zajmujących się: transportem, dystrybucją, magazynowaniem, produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością itd.
Co obejmuje norma ISO 22000:2005?
ISO 22000 łączy wymagania higieny w zakładach spożywczych z:
- wymaganiami systemu HACCP (zgodnego z Codex Alimentarius),
- dobrymi praktykami (Produkcyjnymi, Higienicznymi, Cateringowymi, Dystrybucyjnymi itp.),
- systemem zarządzania,
- komunikacją w łańcuchu żywnościowym,
- kontrolą procesu.
Norma ISO 22000 wymaga, aby organizacja wdrażająca:
- określiła programy wstępne zapewniające odpowiednie środowisko produkcji,
- identyfikowała wszystkie zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności,
- zarządzała wszystkimi zidentyfikowanymi zagrożeniami, a w szczególności tymi, które zostały uznane za krytyczne,
- mierzyła i monitorowała rezultaty zarządzania zagrożeniami poprzez programy operacyjne i plany HACCP,
- zidentyfikowania zagrożenia podczas procesu produkcji i podejmowała korekcje oraz działania korygujące,
- walidowała skuteczność stosowanych środków nadzoru nad zidentyfikowanymi zagrożeniami,
- zdefiniowała system postępowania z reklamacjami,
- zdefiniowała system postępowania z produktem niezgodnym znajdującym się zarówno wewnątrz firmy, jak i na rynku,
- Identyfikowała i spełniała wszystkie przepisy prawne.
Korzyści związane z posiadaniem certyfikowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności to:
- podwyższenie bezpieczeństwa żywności,
- spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych,
- wzrost efektywności i produktywności poprzez usystematyzowanie wszystkich działań,
- optymalizację wykorzystania zasobów, zarówno wewnętrznych jak i w skali całego łańcucha dostaw,
- polepszenie jakości wyrobów,
- zmniejszenie kosztów związanych z wyrobem niezgodnym,
- poprawa wizerunku firmy i wzrost zaufania klientów.
- mechanizmy normy mogą stosować wszelkie firmy prowadzące działalność na całym świecie i zajmujące dowolne miejsce w łańcuchu dostaw żywności,
- norma obejmuje większość wymagań standardów bezpieczeństwa stosowanych przez sprzedawców detalicznych żywności,
- wdrożenie normy pozwala na komunikowanie się w zakresie zagrożeń z partnerami w łańcuchu dostaw.
PROWADZIMY SZKOLENIA I CERTYFIKACJĘ według normy ISO 22000.