HACCP Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych
HACCP, Hazard Analysis Critical Control Point, czyli Analiza Zagrożeń Krytycznych Punktów Kontroli, jest to system, który obowiązuje w Polsce zgodnie z Rozporządzeniem Nr. 852/2004 od 1/1/2006. Wymagane jest, aby we wszystkich zakładach produkcyjnych i obrotu żywnością, z wyłączeniem małych przedsiębiorstw (zgodnie z ich definicją w ustawie: „Prawo działalności gospodarczej”) wdrożony był system HACCP.
System HACCP opracowano w celu rozpoznania i kontroli zagrożeń, które mogą pojawić się w jakimkolwiek momencie procesu produkcji i składowania żywności. System HACCP pomaga organizacjom skupić uwagę na problemach wpływających na bezpieczeństwo żywności, identyfikując niebezpieczeństwa i definiując limity krytyczne w określonych punktach procesu produkcyjnego.
Co obejmuje HACCP?
System HACCP jest oparty na siedmiu zasadach uznanych międzynarodowo przez liczne kraje, które określają jak udoskonalać, realizować i utrzymywać skuteczność systemu, zapewniającego produkcję bezpiecznej żywności w oparciu o podstawowe założenia identyfikacji, oceny i nadzorowania zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa żywności. Siedem zasad systemu HACCP to:
- rozpoznać możliwe zagrożenia i środki dla ich kontroli,
- określić Kontrolne Punkty Krytyczne (CCPs), gdzie muszą być zachowane szczególne środki ostrożności ,
- ustalić krytyczne granice, które muszą być przestrzegane, aby CCP znajdowały się pod kontrolą,
- ustalić system nadzorowania kontroli w CCP,
- opracować działania naprawcze, które podejmuje się w przypadku utraty kontroli nad CCP,
- ustalić postępowanie sprawdzające, czy system HACCP działa prawidłowo,
- opracować odpowiednią dokumentację i system zapisów.
Korzyści związane z posiadaniem certyfikowanego systemu HACCP to:
- łatwy do zastosowania i zrozumienia,
- zapobiega problemom w uzyskaniu bezpiecznego produktu,
- przewiduje możliwe zagrożenia, a nie opiera się na doświadczeniu wynikającym z niepowodzeń,
- gromadzi środki i pomoc w obszarach zagrożenia,
- ogranicza potrzebę końcowej kontroli wyrobu,
- może być zastosowany w różnej wielkości zakładach produkcji żywności,
- daje konsumentom pewność bezpieczeństwa procesu produkcyjnego;
- pozwala przedsiębiorcom spełnić wymagania prawne produkcji bezpiecznej żywności,
- systemowe podejście do udoskonalania skutecznego nadzoru i kontroli,
- może być zastosowany na wszystkich etapach procesu produkcji żywności i obrotu nią,
- stanowi on dla kupujących, konsumentów, organów administracji publicznej i organizacji handlowych potwierdzenie że systemy kontroli zapewniających bezpieczeństwo produkcji żywności są stosowane.
PROWADZIMY SZKOLENIA I CERTYFIKACJĘ według HACCP.